O nama

Podno sjevernih padina središnjeg dijela planine Ivanščice smješten je pitoreskni gradić Ivanec (Varaždinska županija), u kojem smo u proljeće 2013. godine kultivirali zapušteno zemljište i podignuli višegodišnji nasad od 800 sadnica aronije prilagođen za ručno branje plodova aronije.

Razlog uzgoja upravo ovog bobičastog voća nalazi se u bogatstvu nutritivnih vrijednosti sadržanih u maloj, crnoj čudesnoj bobici koju nazivamo i “supervoćem”, obzirom na brojne zdravstvene koristi koje pruža konzumiranjem svježih plodova i raznih proizvoda od prerađenih plodova aronije.

Drugi važan razlog koji je bio presudan za odluku o podizanju nasada aronije je uzgoj zdravog voća u ekološkom okruženju bez korištenja pesticida i drugih kemijskih sredstava, što na sreću ovaj nasad ne zahtijeva, već traži puno fizičkog ručnog rada prilikom održavanja nasada i berbe plodova aronije.

Plodove aronije beremo krajem kolovoza i to ručno, što rezultira visokom kvalitetom proizvoda dobivenih preradom plodova aronije. 

S uzgojem ovog vrlo cijenjenog i nadasve korisnog bobičastog voća za ljudsko zdravlje započela sam prije 6 godina uz viziju da bogatstvo sadržano u plodovima aronije pretočim u ponudu raznovrsnih i kvalitetnih proizvoda u kojima će uživati kako ljubitelji ovog voća tako i oni koji ga prvi puta kušaju. Aronija je izuzetno korisna i ljekovita biljka koja obiluje vrlo vrijednim nutritivnim svojstvima.

Plodovi aronije sadrže veliku količinu polifenolnih spojeva, među kojima su najzastupljeniji proantocijani, antocijani te flavonoli. Plodovi aronije predstavljaju i odličan izvor vitamina i mineralnih tvari.

Među vitaminima najviše su zastupljeni vitamini B skupine, ponajviše niacin i pantotenska kiselina, zatim vitamin C, A i E. Od mineralnih tvari aronija je bogata željezom, kalcijem, kalijem, cinkom, manganom i jodom. 

opg-aronija-grdan-slavica-mlin-o-nama

U usporedbi s ostalim bobičastim voćem sadrži veću koncentraciju beta karotena i beta kriptoksantina.

Aronija je jedan od najjačih antioksidansa.

Prema ORAC mjernoj jedinici za antioksidativni kapacitet, 100 g ploda aronije sadržava 16100 ORAC jedinica, a preporučena dnevna doza je 3000-5000 ORAC jedinica što je nekoliko puta jača antioksidativna aktivnost od većine voća i orašastih plodova (borovnica 6.552 ORAC, crni ribiz 7.957 ORAC, brusnica 9.090 ORAC.

Priznanja

aronija-sok-čiste-kapi-slavica-grđan

aronija-sok-čiste-kapi-slavica-grđan-čaj

aronija-sok-čiste-kapi-slavica-grđan

aronija-sok-čiste-kapi-slavica-grđan

aronija-sok-čiste-kapi-slavica-grđan

OPG Grđan Slavica

Tel: 0916115040 Adresa: Bubnjaračka 14, Zagreb Email: slavgrd12@gmail.com